English

Ernestine
Hoegen

Nieuws en activiteiten


9 juli 2021: filmpje Op zoek naar jou

Lara Boon, van de Willem de Kooning Academie, maakte in het kader van de Thea Beckman prijs dit prachtige filmpje van Op zoek naar jou.

https://youtu.be/wvdxD_SQ5eQ

24 juni 2021: recensie Gendered Empire

Jetske Brouwer is lovend over het meest recente nummer van het Yearbook of Women's History, met guest editor Nancy Jouwe. Haar recensie staat in het juni/juli nummer van de Nederlandse Boekengids.

https://www.nederlandseboekengids.com/20210624-jetske-brouwer/

26 mei 2021: En door naar de shortlist

Vandaag werd de lijst met kanshebbers voor de Archeon Thea Beckman prijs voor het beste historische jeugdboek teruggebracht naar vijf boeken. Op zoek naar jou (Girl out of place) staat op de shortlist.

https://www.archeon.nl/nieuws/persbericht-shortlist-archeon-thea-beckmanprijs-2021.html

21 april 2021: Op zoek naar jou op de longlist van de Archeon Thea Beckman prijs

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Vandaag werd bekend dat Op zoek naar jou (Girl out of place) een van de tien boeken is die op de longlist staan.

https://www.archeon.nl/nieuws/longlist-archeon-thea-beckmanprijs-2021.html

17 december 2020: Aandacht in Australië voor Nora Valk en ‘Girl out of place’

Zoals bekend is het boek ‘Girl out of place’ van Syl van Duyn, dat Ernestine naar het Engels vertaalde, gebaseerd op het leven van Nora Valk. Het boek vertelt het verhaal van de zoektocht van Nora (‘Neeltje’ oftewel ‘Nell’) naar een nieuw leven nadat zij de oorlog heeft overleefd. Ze belandt uiteindelijk op kostschool in Australië, Morongo Girls’ College (inmiddels Geelong College). Naar aanleiding van de publicatie van ‘Girl out of place’ staat er een uitgebreid interview met Nora en informatie over het boek in het december number van het schoolmagazine Ad Astra (p. 54-55).

https://issuu.com/geelongcollege/docs/ad_astra_december_2020_singles

16 december 2020: 'Een strijdbaar bestaan' op de lijst van beste biografieën 2020

De redactie van Biografieportaal stelt elk jaar een lijst samen van de beste biografieën van het afgelopen jaar. De keus van redacteur Martine van Poeteren viel op ‘Lodewijk XIV, koning van de wereld’ (Philip Mansel), JFK Kennedy’s jonge jaren 1917-1956 (Fredrik Logevall) en ‘Een strijdbaar bestaan’. "Ernestine Hoegen schrijft met dit boek een belangrijk deel van de koloniale geschiedenis van Nederland uit de vergetelheid. En de biografie van een buitengewoon dappere vrouw."

https://biografieportaal.nl/reportage/de-beste-biografieen-van-2020/

11 december 2020: Book launch ‘Gendered Empire’

Nancy Jouwe was dit jaar de guest editor van nummer 39 van het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis. Op haar uitnodiging schreven tal van auteurs bijdragen voor het boek ‘Gendered Empire. Intersectional perspectives on Dutch post/colonial narratives’. Het is een fascinered en ambitieus boek geworden, dat in nauwe samenwerking met de editorial board van het Jaarboek is gemaakt, waar Ernestine deel van uitmaakt. “What do we see when we look at our collective Dutch colonial legacies from a gender perspective? How are these colonial legacies reflected in our museum collections and archives? Do herstories remain hidden and are there unknown biographies to unravel? Or do we reinterpret existing master narratives? Using an intersectional perspective, the volume A gendered empire looks at the current growing Dutch interest in its own colonial legacy from a more critical and self-reflexive stance. The authors bring historical and current examples in the Dutch metropole and colonies together. Collectively they share archival silences, biographical counternarratives and a museum world grappling with its own colonial legacy, all the while wondering: what has gender got to do with it.” Deze Engelstalige bundel is te bestellen of online te lezen via de uitgever Verloren:

https://verloren.nl/boeken/koloniaal/gendered-empire-intersectional-perspective-on-dutch-post-colonial-narratives

4 december 2020: Artikel over Mieke Bouman verschijnt in bundel

Vandaag was het jaarlijks symposium van het platform ‘Unhinging the National Framework’, dat zich bezighoudt met transnational life writing. Behalve fantastische keynotes van Anna Poletti, Gloria Wekker en Halleh Gorashi, en mooie lezingen van andere sprekers, was er ook de presentatie van de eerste edited volume van het platform. Babs Boter, Marleen Rensen en Giles Scott-Smith zijn de editors van deze Engelstalige bundel ‘Unhinging the National Framework. Perspectives on Transnational Life Writing’. Ernestine schreef een bijdrage over ‘Mieke Bouman (1907-1966) and the Jungschläger/Schmidt Trials’. Het boek, dat is uitgegeven door Sidestone Press, is te bestellen of online te lezen via:

https://www.sidestone.com/books/unhinging-the-national-framework

13 November 2020: ‘Op zoek naar jou’ doet het goed

In de gemeente Amstelveen krijgen alle scholen en bibliotheken een exemplaar van ‘Op zoek naar jou’ uitgereikt. Om dat te vieren ging burgemeester Tjapko Poppens op bezoek bij Nora Valk, op wiens leven het boek is gebaseerd. Degenen die het boek al hebben gelezen, weten dat mevrouw Valk zelf in Australië op school heeft gezeten. Binnenkort meer nieuws over hoe ‘Girl out of place’, de Engelse vertaling, daar is ontvangen.

https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/lokaal/overig/375575/amstelveense-scholen-krijgen-boek-op-zoek-naar-jou-om-herinneri

12 November 2020: Interview Nora Valk in NRC

Op zoek naar jou/Girl out of Place is gebaseerd op het leven van Nora Valk. Frank Vermeulen interviewde haar voor zijn serie over de laatste Nederlandse ooggetuigen van het leven in de kolonie. Nora is nu 90 jaar, en nog altijd een krachtige en inspirerende vrouw. In de foto draagt ze de Amerikaanse jas van haar moeder, die in het boek zo'n belangrijke rol speelt.

27 september 2020: Webinar vanuit Singapore

De Singapore Book Council organiseerde een webinar rondom de publicatie van 'Girl Out of Place'. De trailers van het boek werden getoond en uitgever Cheryl Robson van Aurora Metro Books ging in gesprek met Ernestine en auteur Syl van Duyn. Ook Nora Valk, op wiens leven het boek is gebaseerd, werd geïnterviewd. Tot slot was er een live Q&A met Ernestine, Syl en Cheryl. Een prachtige uitzending! Bekijk hier de verschillende onderdelen van de webinar.

Trailer Girl Out of Place

Trailer Girl Out of Place (ingesproken door Nora Valk)

Interview schrijver Syl van Duyn, uitgever Cheryl Robson van Aurora Metro Books en vertaler Ernestine Hoegen

Interview schrijver Syl van Duyn, vertaler Ernestine Hoegen en Nora Valk op wiens leven het boek is gebaseerd

Met dank aan Singapore Book Council, Arts Council England en het Nederlands Letterenfonds

14 september 2020: 'Girl out of place' in de winkel

Ernestine vertaalde het prachtige boek 'Op zoek naar jou' van Syl van Duyn naar het Engels. Deze meeslepende coming-of-age roman, gebaseerd op het levensverhaal van Nora Valk, is onlangs gepubliceerd door Aurora Metro Books. Met dank aan het Nederlands Letterenfonds voor het toekennen van een vertaalsubsidie.

Bestellen

Kijk de trailer

23 juli 2020: Artikel in de Noord- en Zuid-Hollandse dagbladen.

In De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en Noordhollands Dagblad schrijft Ronald Frisart een uitgebreid artikel over Mieke Bouman en haar strijdbare bestaan.

15 juli 2020: Een sprankelende trailer

Contentmaker Marie-Anne Faustinelli is een alleskunner, die ook animaties maakt en muziek schrijft. Ze zette al haar talenten in voor de trailer van ‘Een strijdbaar bestaan’.

10 juli 2020: 'Op zoek naar jou' in de boekwinkel

Met een feestelijke zoom presentatie lanceerde Syl van Duyn in samenwerking met uitgeverij Van Goor haar Young Adult boek 'Op zoek naar jou'. Dit coming-of-age verhaal gebaseerd op het leven van Nora Valk speelt 75 jaar geleden, ìn de nadagen van de tweede wereldoorlog in Indonesië. Het is een prachtig verhaal over vriendschap en liefde, moed en de zoektocht naar een nieuw thuis. De Engelse vertaling die Ernestine maakte zal als 'Girl out of place' in augustus verschijnen bij Aurora Metro Books.
De trailer ingesproken door Nora Valk

8 juli 2020: recensie op het Biografieportaal

Martine van Poeteren publiceerde vandaag op het Biografieportaal een boeiende recensie van 'Een Strijdbaar Bestaan'. Hoe verhoudt het verhaal van de Nederlands Indische Guerrilla Organisatie (NIGO) en de strafprocessen tegen Jungschläger en Schmidt zich tot de vernieuwde canon van de Nederlandse geschiedenis?
Lees hier de hele recensie

3 juli 2020: Bomen over Boeken

Vandaag werden in het paviljoen van De Boshalte in Amsterdam de opnames gemaakt voor het online boekenprogramma ‘Bomen over Boeken’. Ernestine sprak met interviewer Gert Klük over het strijdbare bestaan van Mieke Bouman, het Indonesië van de jaren ’50 en de strafprocessen tegen Jungschläger en Schmidt. Robert Haasnoot werd geïnterviewd over zijn boek ‘Duinbrand’ en Anna Enquist over haar nieuwe dichtbundel ‘Berichten van het front’. Met de muziek van de band ‘Vuurpaard’ erbij, is het een prachtige uitzending geworden.
Bekijk hier de hele uitzending

25 juni 2020: Artikel Historisch Nieuwsblad

Het zomernummer van Historisch Nieuwsblad ligt in de boekhandel. Op bladzijde 91 een artikel van historicus Rob Hartmans, over ‘Een strijdbaar bestaan’. Het stuk is niet zo zeer een recensie als wel een historische schets van de aanloop naar de strafprocessen waar Mieke Bouman haar bekendheid aan te danken heeft. Hartmans spreekt van een ‘rafelige werkelijkheid’, een prachtige term.

22 juni 2020: In het holst van de nacht naar Hilversum

Diep in de nacht reed Ernestine naar het mediapark in Hilversum voor een optreden bij het radio programma Focus op NPO1. Met presentator Lara Lauwigi ging zij in gesprek over Mieke en Herman Bouman, de Japanse interneringskampen, de hectische naoorlogse jaren in Indonesië en de strafprocessen tegen Jungschläger en Schmidt. Maar er kwam in het interview van een uur nog veel meer aanbod.
Oorspronkelijke uitzending met beeld en geluid
Podcast Lezen in het donker #84

13 juni 2020: Achter de signeertafel

Vandaag was Ernestine bij Boek&Cadeau (voorheen The Read Shop) in Doorwerth. Wat een dankbare middag! Veel bezoekers en ontzettend fijne gesprekken - over Indonesië raak je ook nooit uitgepraat. Met dank aan eigenaar Ben Berendsen voor de organisatie en Dominique van Ee voor de prachtige foto.

foto: Ans Oosterhuis

13 Juni 2020: Signeersessie

Op zoek naar een cadeau voor vaderdag, of gewoon een lekker boek? Op zaterdag 13 juni zal Ernestine van 12:30-14:30 signeren in Boek&Cadeau Doorwerth - voorheen The Readshop - in het winkelcentrum aan de Van der Molenallee 125.

Een strijdbaar bestaan is nu beschikbaar in Boek&Cadeau Doorwerth.
Foto: Dominique van Ee.

6 juni 2020: Interview in De Gelderlander en AD


Lees in De Gelderlander.
Lees in het AD.

25 mei & 2 juni 2020 in het nieuws:

22 mei 2020: Het boek is er

Vandaag was de officiële publicatiedatum van Een strijdbaar bestaan. De dag begon met de levering van een stapel boeken aan huis, een heerlijk moment. ‘s Middags mocht Ernestine in boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek het eerste Oosterbeekse exemplaar overhandigen aan Robert Voskuil. Robert is bekend van zijn vele publicaties over het voormalig Nederlands-Indië en WOII.

Een doos met boeken aan huis
Van links naar rechts: Robert Voskuil, Wim Kersten en Ernestine Hoegen

20 mei 2020: Overhandiging boek aan familie Bouman

Ruim drie jaar geleden ontmoette Ernestine voor het eerste Hessel en Lot Bouman. Hessel - neef en petekind van Herman en Mieke Bouman – en zijn vrouw Lot hebben op bijzondere wijze bijgedragen aan Een strijdbaar bestaan. Zij deelden niet alleen hun herinneringen, maar stelden ook correspondentie en foto’s beschikbaar. Helaas kon Hessel de publicatie van het boek over zijn lievelingsoom en -tante niet meer meemaken. Tijdens een kleine, corona-verantwoorde bijeenkomst nam Lot daarom het boek in ontvangst. Een emotioneel moment.

foto: Monique Koch

6 Mei 2020: Het allereerste exemplaar

Op woensdag 6 mei kon Ernestine het eerste exemplaar van haar boek Een strijdbaar bestaan: Mieke Bouman en de Indonesische strafprocessen ophalen bij haar editor, Alexandra van Dam Merrett. Met inachtneming van de corona maatregelen werd het boek buiten op straat feestelijk overhandigd.


camera: Niels Köhne
editor: Elin van Bussel

Maart 2020: Weekendje Japan

Er stond van 2-7 maart 2020 een bijzonder seminar gepland in Hiroshima, Japan: Hiroshima’s Memorial Landscape: Framing East Asian Wartime Experiences since 1945, georganiseerd door het NIOD in samenwerking met The Center for Peace at Hiroshima University en ondersteund door het NWO. Ernestine zou een presentatie geven over de ervaringen van geallieerde krijgsgevangenen in het Japanse kamp Kamioka, dat zij eerder bezocht in het kader van het onderzoek voor haar biografie Een strijdbaar bestaan. Op vrijdag 21 februari vloog zij alvast naar Japan, maar enkele uren na aankomst werd het seminar in verband met de Corona crisis afgelast. Er zat niets anders op dan direct terugvliegen naar Nederland. Gelukkig was er nog net genoeg tijd om het prachtige paleis van Osaka te bezoeken.
https://www.nwo.nl/en/research-and-results/research-projects/i/04/33204.html]

12 december 2019: Presentatie in Hoorn

Wat een leuke dag! Ernestine hield een presentatie bij de Probusclub Hoorn e.o., over het leven van Mieke Bouman en haar rol in de Jungschläger en Schmidt processen. Veel vragen uit de zaal, van mensen die zich de radiouitzendingen over de zaken nog konden herinneren, of toen zelf nog in Indonesië woonden. Bij een enkeling kwamen ook de emoties, zoals altijd als we het hebben over deze ingewikkelde periode in de geschiedenis.
http://www.probusclub-hoorn-eo.nl/

6 december 2019: Pitch op symposium Amsterdam

Vandaag was het jaarlijks symposium van de werkgroep Unhinging the National Framework: Platform for the Study of Transnational Life-Writing. Dit door Babs Boter van de VU geïnitieerde platform organiseert seminars en bijeenkomsten over ‘life writing’ in relatie tot transnationale levens. Na prachtige lezingen en sessies met onder meer Sonja Boon, Esther Captain en Elleke Boehmer, hield Ernestine een korte pitch over haar lopende onderzoek, The Anthropologist’s Wife, over haar verblijf met haar gezin in Bolivia (2005) en Indonesië (2011).
https://www.oslit.nl/fourth-annual-symposium-unhinging-the-national-framework-transnational-life-writing/

30 augustus 2019: Ter nagedachtenis van Willem Witteveen

Vandaag werd het prachtige boek Wegen der vrijheid. Liber Amicorum voor Willem Witteveen (onder redactie van Carinne Elion-Valter, Bart van Klink en Sanne Taekema) in de Portrettenzaal van Tilburg University gepresenteerd. Willem Witteveen kwam met zijn vrouw en dochter om bij de MH17 ramp, en op deze ontroerende bijeenkomst werd stilgestaan bij zijn leven en werk. Voor het boek schreef Ernestine een bijdrage over hoe het lezen van het boek De tolk van Java van Alfred Birney kan leiden tot een beter begrip van de processen tegen Jungschläger en Schmidt in het Indonesië van de jaren '50 van de vorige eeuw.
https://www.boomdenhaag.nl/webshop/wegen-der-vrijheid

17-22 juni 2019: Congres in Madrid

Een hele drukke week bij het jaarlijkse congres van de International AutoBiography Association Europe (IABA) in Madrid. Het thema was deze keer: ‘Knowing the self: auto/biographical narratives and the history of knowledge’. Ernestine hield twee verschillende presentaties, eentje onder de titel ‘Reconstructing abrasive personas: the case of Mrs Bouman’, over de verschillende hoedanigheden van Mieke Bouman, en de ander ‘The imprisoned self in Diaries (1942-1945)’, over de manier waarop geallieerde krijgsgevangenen hun leven in het Japanse kamp Kamioka in dagboeken vastlegden.
https://eventos.ucm.es/26045/section/15175/iaba-conference-2019.-knowing-the-self_-autobiographical-narratives-and-the-history-of-knowledge.html

Maart 2019: Seminar bij het NIOD

Eveline Buchheim van het NIOD organiseerde samen met collega’s uit het buitenland van 27-28 maart 2019 een seminar, Crossing Borders, Pushing Boundaries: Rethinking Transnational Memories of War in Asia and the Pacific. Haar presentatie heette: ‘National versioning of a shared experience: Dutch, English, American and Japanese accounts of life in the Kamioka POW-camp’. In april 2016 was Ernestine in Japan om onderzoek te doen naar de jaren die Herman Bouman daar in krijgsgevangenschap doorbracht, en bezocht toen het voormalig kamp in Kamioka.

Februari 2019: Travelwriting

Behalve over de dekolonisatie van Indonesië en de Japanse interneringskampen schrijft Ernestine ook graag over lichtere zaken: deze maand verscheen haar artikel over langlaufen met het gezin in Hoogtelijn, het bergsportmagazine van de NKBV.

1 oktober 2018: Presentatie bij De Witte in Den Haag

Wat een eer om bij de Nederlands-Indonesische Cultuurtafel van Sociëteit De Witte in Den Haag een presentatie te mogen geven over haar onderzoek naar Mieke Bouman en de Jungschläger/Schmidt zaken. Een zeer goed geïnformeerd publiek, en na afloop een heerlijke rijsttafel.